Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

LA NOSTRA OPINIÓ

Imatge de complement Ampliar imatge
RECUPERAR LA VELLA NORMALITAT

Un cop començada la vacunació, sentim a dir que potser a finals d'any s'haurà arribat a assolir la immunitat de grup, al menys en els països més desenvolupats, i paral·lelament es fa evident un gran desig de recuperar "la vella normalitat" la d'abans de les mascaretes i el gel hidroalcohòlic, les UCIS, els malalts i els morts, els confinaments i els horaris de toc de queda, les restriccions de mobilitat i agrupament, l'estudi telemàtic, els acomiadaments, els ERES, les restriccions en el món de la cultura i la restauració, l'augment de gent en les cues dels aliments .... i un llarg etc que ha configurat darrerament les nostres vides.

Però la veritat és que fa por pensar en aquesta "normalitat" perquè precisament ha estat "ella" qui ens ha conduit a l'actual situació mentre donàvem l'esquena als advertiments, a la disminució i alteració de la biodiversitat, a la destrucció d'ecosistemes, al canvi climàtic, al desenvolupament sostenible, la transició energètica, les desigualtats socials ... de veritat volem recuperar el mateix estil de vida?

Aquest moment és una ocasió per reflexionar i veure que es pot viure sense fer tants viatges en avió, desplaçar-nos de forma habitual en cotxe en distàncies curtes que es poden fer a peu, en bicicleta o en mitjans de transport públic, menjar carn tant a sovint, consumir desaforadament productes d'aquí i d'arreu, embolcallar tot en plàstics d'un sol ús que es llencen al mateix moment ... Estem potser massa enganxats a un determinat model de confort que la gran indústria ens va vendre, fa temps, quan semblava que tot era per sempre, en un planeta de recursos a estirar il·limitadament segons la nostra conveniència?

Potser ha arribat el moment de demostrar si som o no l'espècie més intel·ligent. És hora de repensar-nos, de repensar els models socials i de consum, de producció, de transport, d'energia... de pensar com podem preservar el planeta de tants residus que no pot absorbir ... Tenim l'oportunitat de pensar quin lloc on viure desitgem i volem deixar a tots els que vindran darrera nostre. Som a temps de fer canvis i ens hi podem posar ja!