Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

LA NOSTRA OPINIÓ

Imatge de complement Ampliar imatge
ECOFEMINISME

En ocasió del Dia Internacional de la Dona, hem reflexionat sobre el fet que en la Plataforma un percentatge important de les persones que hi participem som dones. Mentre que, curiosament, quan ens trobem amb els diferents responsables polítics, siguin de l'Administració o de l'oposició, la majoria són homes.

Sense voler trobar totes les explicacions possibles a aquest "desequilibri", podríem arribar a concloure que el fet que les dones, tradicionalment, ens hem ocupat més quotidianament de la cura dels nens i de les persones grans, de la casa, del menjar, de la roba, i de fet, de tot aquest món tan proper i tan important, ens ha fet més sensibles a la necessitat de realitzar actes concrets, dirigits a pal·liar l'amenaça que representa el canvi climàtic per la vida de tots i de cadascú.

Intentant esbrinar millor les relacions que poden existir entre les dones, l'ecologia i el canvi climàtic, arribem a l'ecofeminisme.

Però, què és l'ecofeminisme? Un article de Laura Gállego publicat a VilaWeb sobre el llibre 'Per què les dones salvaran el planeta' (ed. Raig Verd) dóna ja molts elements de resposta. El llibre recull més de vint articles i entrevistes a referents de l'ecofeminisme.

Us presentem a continuació alguns paràgrafs extrets de l'article:

Què és l'ecofeminisme?

L'ecofeminisme -ecofeminismes, segons que explica l'activista Yayo Herrero- denuncia la manera com l'economia i la política "s'han consolidat en contra i fora de les bases materials que sustenten la vida, com si els cicles vitals humans i els límits ecològics no hi tinguessin res a veure". La mirada ecofeminista combina les problemàtiques de totes dues lluites per trobar-hi solucions comunes. Herrero, al llibre, explica que els ecofeminismes "contribueixen a desmuntar aquest abisme que separa fictíciament la humanitat de la naturalesa; estableixen la importància material dels vincles i les relacions; se centren en la imminència i la vulnerabilitat dels cossos i de la vida humana, i capgiren les prioritats per situar la reproducció natural i social com a elements indissociables entre si i crucials per al metabolisme econòmic".

 

En què es combinen, però, ecologisme i feminisme?

Tots dos moviments volen posar la vida al centre. Lluiten per la causa de la vida: "No es pretén donar la vida per una causa major, sinó que la causa és la vida mateixa".

Això és perquè, a més, les feines reproductives i de cures, històricament fetes per les dones, també solen ser més respectuoses amb l'entorn, els espais i els cossos. 

 

Política, feminisme i ecologisme

Per aconseguir canvis reals que beneficiïn tant les dones com el planeta, és imprescindible que hi hagi dones en política, en òrgans amb capacitat de decisió sobre la vida de les comunitats. No solament perquè són més conscients dels problemes que poden trobar-se les dones, sinó perquè més dones en política també significa més representativitat de la societat en què viuen.

 

Educar per a un futur sostenible i igualitari

Per aconseguir tot això és fonamental que hi hagi una bona educació de les nenes, perquè elles mateixes puguin pensar en ciutats feministes i en projectes ecologistes.

Per a l'ecofeminisme, és fonamental tenir dones expertes en aquests camps per a repensar l'ordenament urbanístic i pensar projectes d'energies renovables, de sobirania alimentària i d'economia verda. En definitiva, que hi hagi més dones en posicions de lideratge. 

 

Gràcies a totes les dones i a tots els homes de la Plataforma per la seva implicació. Tots junts participem perquè les generacions futures continuïn gaudint de la bellesa que el nostre planeta Terra ens ofereix, quan el cuidem entre tots

Enllaç:  L'article a Vilaweb