Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

02/07/2020
l'Ajuntament de Cornellà del Terri impulsa un projecte de 'Comunitat Local d'Energia'

La crisi climàtica obliga a impulsar urgentment alternatives amb energies renovables per disminuir al màxim els efectes perjudicials que se'ns venen a sobre. Una interessant iniciativa per aquest objectiu son las denominades 'Comunitats Locals d'Energia'. Existeixen moltes definicions però es podria dir que una 'Comunitat Local d'Energia' és una entitat jurídica controlada per persones, administració local o empreses que tenen entre els seus objectius la generació de energies renovables, la distribució d'electricitat i altres millores dins del denominat 'nou model energètic. Essencialment busquen més els beneficis mediambientals o socials, que la rendibilitat financera.

Existeixen algunes comunitats ja en funcionament a Europa que es gestionen com a cooperatives, o bé en regim mixta públic-privat. Dins d'aquest context, aprofitant el RD 244/2019 que regula l'autoconsum d'energia elèctrica a l'Estat Espanyol, l'Ajuntament de Cornellà està impulsant un projecte de 'Comunitat Local d'Energia' mitjançant conveni amb la Diputació de Girona.

El projecte consisteix en aprofitar l'energia fotovoltaica generada a la teulada de l'escola pública que es distribuirà entre diversos equipaments municipals que disminuiran la factura elèctrica i les emissions de CO2. La potencia es de 50 kw amb un cost de projecte de 40.000 euros i compta amb finançament de la Diputació de Girona. Altre objectiu del projecte es establir convenis amb 15 llars del poble mitjançant un contracte específic de cessió d'us de 20 anys perquè també aprofitin l'energia renovable de la teulada estalviant-se facturació i inversió en plaques solars. Es contempla també la inclusió de alguna llar afectada per pobresa energètica. El propietari de l'instal·lació serà l'Ajuntament i s'espera que el projecte es posi en marxa a finals d'any. Altres municipis de la demarcació de Girona ja s'estan apuntant a aquests tipus de 'Comunitats Locals d?Energia'. Fora interessant que més pobles del Pla de l'Estany segueixin l'exemple de l'Ajuntament de Cornellà del Terri.

Ramon Caralt Elias