Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

10/12/2020
1ª Reunió de la Taula de Sostenibilitat

El 2 de desembre d'enguany s'ha reunit de forma virtual i per primer cop la Comissió Mixta prevista en la Moció de Declaració d'Emergència Climàtica, amb el nom de taula de sostenibilitat. A la reunió hi va haver representació de tots els grups polítics del Plenari i 2 membres de la Plataforma (el tècnic de l'Ajuntament es trobava de baixa)

 L'Ajuntament va exposar el que ha fet aquest darrer any quant a temes de sostenibilitat, així com els futurs plans per al nou 2021;  totes les formacions van expressar puntualitzacions per tal de millorar les propostes tenint  en compte un model de fer i consumir més responsable, pròxim i sostenible.

Els temes van girar entorn a mesures d'eficiència energètica,  mobilitat en bicicleta, campanyes de civisme i conscienciació en diferents àmbits, una proposta social per fer recuperació i reutilització de mobles o aparells, recuperació de vivendes amb criteris de sostenibilitat (projecte Hola Domus), el concert amb l'Escola de Natura per fer conscienciació quant a residus a escoles i instituts,  la campanya d'eliminació de bosses al mercat i alternatives...

 
Com a Plataforma vam plantejar:
 
1 - El tema dels RESIDUS girant al voltant de dos eixos: la reducció de residus i la millora de la recollida de les diferents fraccions, atès que el model actual sembla tenir un sostre del 40% aquí i arreu. Vam fer incidència en què es necessita la col·laboració de l'Administració i la ciutadania si es vol millorar la taxa de recollida selectiva i això implica informació i transparència del sistema que s'acabi adoptant i dels costos mediambientals i econòmics que comporti.
Es va demanar informació en referència al nou Pla Municipal de Residus i el com es pensa millorar l'efectivitat de la recollida.
Vam demanar, també, l'adhesió de l'Ajuntament a la petició de Municipis que sol·liciten que la nova llei de residus inclogui el SDDR (dipòsit, devolució i retorn) com a complement als contenidors grocs i verds.
Van respondre que encara estan treballant el plec de condicions tècniques i que estan estudiant introduir algunes millores, es va parlar del porta a porta però sense concreció 
 
2 - L'ELIMINACIÓ DE LES BOSSES DE PLÀSTIC EN EL MERCATMUNICIPAL que sembla que es farà per normativa al gener, insistint en què no es tracta de canviar unes bosses per unes altres (paper i compostables) Reciclar sempre implica costos mediambientals i econòmics. Cal fer prevenció a la generació de residus i fomentar l'ús de bosses de roba, malla, carmanyoles, cabassos... si es vol fer quelcom efectiu contra el canvi climàtic. La línia de treball hauria de ser doble: marxants i compradors.
 
3 - Vàrem preguntar si fora possible introduir alguna  Comunitat Local de Energia (es a dir compartir energia renovable a partir d'instal·lar plaques en el sostre de alguna dependència municipal. Van dir que ho estudiarien

4 - Per últim vam comentar la nova CREACIÓ DE MOU-TE EN BICI BANYOLES i es va sol·licitar la seva participació a la Taula de Mobilitat creada a finals del confinament.
 
Totes les formacions van manifestar-se contentes de poder treballar plegats en aquesta Taula amb criteris que apuntin cap a una ciutat més sostenible; val a dir que l'ambient va ser bo i des la Plataforma es valora positivament, però ens hauria agradat poder sortir amb 'coms i tempos' concrets i va estar impossible degut al volum global de la reunió.

Es va acordar a petició de totes les formacions, una trobada per trimestre. Nosaltres vam proposar fer-ho més sovint però no ho van veure possible ni realista per poder dur a terme algunes actuacions.