Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

12/08/2020
Els abocaments incontrolats d'uralita, un problema greu de salut pública

Estem vivint en una masia a la muntanya de Camós i aquestes darreres setmanes s'havien intensificat entre els veïns els WhatsApp. El motiu és que estàvem preocupats i inquiets perquè ens havíem trobat dues descàrregues incontrolades d'uralita, al costat d'un camí, en mig del bosc.

De cop ens vàrem mobilitzar. Vàrem contactar els Mossos i l'Ajuntament i també vàrem estar més atents a les furgonetes que passaven pels camins.

Finalment va resultar que els treballadors d'una empresa especialitzada, encarregada de retirar la uralitad'una construcció de Palol de Revardit, en comptes de portar-la a algun dels centres que estan habilitats per a recollir-la, la llançaven al bosc (podeu veure, clicant l'enllaç més avall, la notícia publicada per Eva Batlle al Diari de Girona, el proppassat 30 de juliol)

 

Imatge de complement Ampliar imatge

De fet, per a mi no estava massa clar el que s'havia de fer si et trobaves una d'aquistes descàrregues a la teva propietat o al mig del bosc quan anaves de passeig.

En realitat jo no sabia gran cosa sobre aquest material excepte que era contaminant. Ara sé que és un material tòxic i que només una empresa especialitzada pot retirar-lo amb un cost económic considerable que no sé encara si és clar a qui li toca assumir. També vaig descobrir que en altres punts del Pla de l'Estany s'havien trobat amb el mateix problema.

Informant-me sobre que hi ha darrere d'aquesta proliferació de descàrregues il·legals, he descobert que la uralita ha esdevingut un perill per nosaltres i pel medi ambient i que és un problema que ens toca a tots molt aprop. Les partícules d'asbest no s'evaporen a l'aire ni es dissolen en aigua. Poden romandre suspeses en l'aire molt temps i ser transportades a llargues distàncies pel vent i l'aigua abans de dipositar-se.

El tema em sembla prou important per a intentar compartir amb vosaltres algunes de les informacions que he anat recollint d'aquí i d'allà (vegeu l'informe adjunt que he elaborat)

Rosario Garcia