Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

08/09/2021
Acció al mercat de Banyoles: stop bosses de plastic d'un sol ús

El dimecres 8 setembre, entre les 9.30 i les 12.30, la Plataforma va disposar d'una parada al mercat de Banyoles.

Al desembre del 2020, l'Ajuntament de Banyoles ja anunciava que "per llei quedaria prohibit  dispensar bosses de plàstic en qualsevol activitat de caire comercial, des de l'1 de gener del 2021", però arrel de diverses peticions dels comerciants, per poder esgotar el seu estoc de bosses de plàstic, ha anat endarrerint l'aplicació de la mesura. 

Imatge de complement Veure galeria Ampliar imatge

L'objectiu de la jornada era mostrar l'impacte negatiu de les bosses de plàstic en el medi ambient, amb fotografies, cartells, explicacions ... alhora que es mostraven algunes alternatives a les bosses de plàstic d'un sol ús. Amb aquest fi, vàrem presentar un ampli mostrari de bosses sostenibles, que es poden reutilitzar i si cal, rentar. Parlant amb les persones que s'apropaven a la parada, es va fer evident que la majoria d'usuaris ja utilitza carros per la compra,  cistells de vímet, cabassos de llata d'espart o bosses grans reutilitzables. El que sembla menys habitual és lús de bosses petites de diferents teixits per posar productes com la fruita i la verdura, o l'ús de tapers o pots de vidre per comprar llegums, fruits secs, olives, formatges, o alguns productes amb líquid.

Aquesta jornada no pretenia responsabilitzar, ni comerciants, ni consumidors, sinó fer èmfasi en el fet de què entre tots podem fer pinya per canviar uns hàbits de compra que són nefasts pel clima i el medi natural.

 

Dues persones de la Plataforma, agosaradament, es van disfressar amb l'objectiu de cridar una mica l'atenció i van distribuir entre els comerciants aquest petit escrit:

 

"Tenim la sort de tenir un mercat setmanal a Banyoles, viu, ple de productes frescos i alguns de proximitat. Hem de cuidar-lo.

Ara els venedors estan obligats, per llei, a no donar més bosses de plàstic d'un sol ús.

Ajudem-los, anem al mercat amb les nostres pròpies bosses, com s'havia fet sempre, abans que el plàstic envaeixi el món"

 

En general, l'acollida d'aquest petit acte, va ser positiva.

Som conscients que només es tracta d'un petit gra de sorra en el llarg procés per fer que el Pla de l'Estany sigui un lloc on els hàbits de consum poc respectuosos amb el medi ambient vagin desapareixent i on el respecte per la natura esdevingui objectiu de totes i de tots.

LA PLATAFORMA