Saltar a continguts

EC Pla de l'Estany

Navegació

Menú principal

NOTÍCIES

06/03/2020
El PUNT AVUI, INFORMA DE LA PLATAFORMA

En l'edició del divendres 6 de març de 2020, el periodista Ramon Estéban publica un reportatge sobre la Plataforma amb el títol: Funden una plataforma al Pla de l'Estany per tractar de l'emergència climàtica.

Vegeu el text publicat, a continuació...

Logo del Punt Avui

Un grup de persones sensibilitzades amb la protecció del medi ambient han creat la plataforma d’Emergència Climàtica del Pla de l’Estany. La primera activitat pública que organitzen serà avui, divendres (19 h, Museu Darder, amb la col·laboració d’aquest museu i Limnos) i consistirà en una xerrada sobre la sobirania alimentària. Per al dia 20 d’aquest mes (19.30 h, Ateneu Obert de la Dona) han preparat una segona conferència, aquest cop sobre la contribució del model d’explotació agrària actual en el canvi climàtic.

La moció
A curt termini, tenen previst entrar a l’Ajuntament de Banyoles una moció en què es demana a la corporació el reconeixement de l’estat d’emergència climàtica. El text definitiu s’està mirant de consensuar amb els quatre grups polítics representats al consistori, amb la intenció que s’aprovi per unanimitat. Inicialment, en el document es proposa, entre altres qüestions, que s’implementi la transició cap a un sistema energètic depenent d’energies renovables, tant en l’àmbit públic (equipaments municipals) com en el privat; adoptar mesures que fomentin l’ús del transport públic i la bicicleta; vetllar per la reducció de les emissions procedents de les explotacions ramaderes i per una correcta gestió dels residus nitrogenats; fer passos cap a la municipalització del servei de distribució de l’aigua o fer que s’eliminin les bosses de plàstic en el mercat setmanal i en el comerç local.
Comissió de seguiment
Un cop s’hagi aprovat la moció –s’explica en el mateix text– s’haurà de crear una comissió mixta formada per membres designats per l’Ajuntament, membres de la plataforma i tècnics compromesos amb el medi ambient, per tal de definir un pla d’execució per a cadascun dels punts de la moció i fer-ne el seguiment.
Coneixement per arribar a la conscienciació

L’objectiu de la iniciativa és, sobretot, aconseguir que els ciutadans estiguin ben informats. “El coneixement porta a la conscienciació”, resumeix Maria Zaragoza, una de les fundadores de la plataforma. A banda dels actes que organitzin, fan servir un lloc web (emergenciaclimaplaestany.cat) en el qual l’usuari troba, entre moltes altres dades, un catàleg d’hàbits del dia a dia que no perjudiquen el medi ambient.